prawdopodobieństwo
maria3: Z pudełka, w którym są 3 kule białe, 3 czarne i 2 zielone losujemy 5 kul. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie 2 kul białych pod warunkiem wylosowania dokładnie 2
kul czarnych.
Proszę o podpowiedź.
19 gru 23:00
19 gru 23:19
maria3: Nie wiem.
19 gru 23:29
iteRacj@: nie wpiszę rozwiązania, bo mam za dużo wątpliwości, czy jest poprawne
19 gru 23:32
Eta:
W pudełku jest 8 kul
A−− wylosowano 2 kule białe
B−− wylosowano 2 kule czarne
A∩B −− wylosowano 2 kule czarne i 2 kule białe
| | |A∩B| | | 18 | | 3 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 30 | | 5 | |
19 gru 23:35
maria3: Bardzo Pani dziękuję.
19 gru 23:42
Eta:
19 gru 23:43
Mila:
3B,3C,2Z
Losujemy 5 kul
A− wylosowano dokładnie dwie kule białe
B− Wylosowano dokładnie dwie kule czarne
A∩B− wylosowano dokładnie 2 B i 2C ( piąta kula będzie zielona)
19 gru 23:44
maria3: 
Bardzo dziękuję.
20 gru 00:06