optymalizacja prostopadłościan z danym polem powierzchni bocznej najwieksza obj
SEKS INSTRUKTOR: Dane jest pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu o podstawie kwadratu. Sprawdzić jaki z
prostopadłościanów ma największą objętość.
Wyszło mi, że a =Pb/4, h =2−Pb/16
Pomoże ktoś z tym zadaniem?
19 gru 22:47
Mila:
To jakie pole dane? Masz dwie wersje.
19 gru 22:50
SEKS INSTRUKTOR: Przepraszam, pole powierzchni całkowitej. Miało być Pc a nie Pb
19 gru 22:52
SEKS INSTRUKTOR: choć jak widzę to zepsułem, bo mi wyszła funkcja V(a) = Pc/4 −2a, a tu mam błąd bo powinno być
aPc/4−2a
19 gru 22:53
jc:
Pole=P=2a2+4ah
P/6=(a2+ah+ah)/3 ≥ 3√a4h2=V2/3
Równość zachodzi w przypadku, kiedy a=h.
Wtedy V = (P/6)3/2.
19 gru 23:08
Mila:
P
c=P
P=2a
2+4*a*h⇔P−2a
2=4*a*h, a>0 i h>0
V'(a)=0⇔P=6a
2
V
maks
19 gru 23:16
Mila:
Wtedy h=a to będzie sześcian.
19 gru 23:21