liczby zespolone
ania: Wybierz dwie różne liczby zespolone, których części rzeczywista i urojona są całkowite, różne
od zera i wykonaj na nich dodawanie i mnożenie. W rozwiązaniu trzeba podać obie liczby i
wyniki działań.
19 gru 22:33
PW: O jej, to aż trzeba o to pytać? Działania na liczbach w postaci algebraicznej a+bi wykonuje się
tak jak na dowolnych wyrażeniach algebraicznych, z jednym warunkiem:
i2 = −1.
19 gru 22:38
ania: To jest moja styczność z liczbami zespolonymi. Czy dobrze to zrobiłam:
1 liczba: 10−7i
2 liczba: 5+4i
dodawanie: 10−7i+5+4i = 15−3i
mnożenie: (10−7i)(5+4i) = 50+40i−35i−28i2 = 50+5i+28 = 78+5i
19 gru 23:30
Janek191:
20 gru 09:07