Rachunek predykatów
Kamil: https://www.matematyka.pl/latexrender/pictures/8/5/85ece5ae257b62ea090554db9e2e0185.png
Wyznacz elementy zbioru(link dla przejrzystości). Moim zdaniem odpowiedź to A∊N. Gdyż nieważne
jakie n weźmiemy to równanie przed implikacją nie będzie spełnione, gdyż nie będzie spełnione
dla każdego m. np
n=1
dla m>1 równanie przed implikacją będzie fałszem, wiec cała implikacja będzie prawdą.
n=100
dla m>100 równanie przed implikacją będzie fałszem, wiec cała implikacja będzie prawdą, gdyż
nie znajdziemy takiego k naturalnego aby 101+k=100.
Co o tym sądzicie?
w odpowiedziach niestety jest zbiór pusty, i nie wiem dlaczego mam źle.
Bardzo proszę o pomoc.
19 gru 22:21
Janek191:
Np. n = 1
m = 1 k = 0
Mamy
1 + 0 = 1 ale 1 > 0, a powinno być 1 < 0.
−−−−−−−−−
m = 2
n = 3
k = 1
2 + 1 = 3 ale 2 > 1
20 gru 09:43
Kamil: tylko złe k wziąłeś
bo np dla
n=1
i m=1
to bierzemy k=2 i wtedy formula nadal jest spełniona.
nikt nie powiedział że k musi spełniać m+k=n. Istnieje k które spełnia tą formułę, i dla
każdego m to k=m+1, czyli zawsze istnieje i zawsze ta formuła jest prawdziwa
20 gru 10:06