Prawdopodobieństwo
A:
Eta, bardzo proszę Cię o pomoc
1.Losujemy dwie karty spośród 6 (dwie dwójki, trzy trójki i jedna czwórka). Przyjmijmy, że
wynik losowania to suma liczb na kartach. Dla każdego z możliwych wyników oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania tego wyniku.
2. W każdej z urn jest 6 kul czarnych, 4 kule czerwone i 5 kul białych. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że losując po jednej kuli z każdej urny, wyciągniemy dwie kule tego
samego koloru.
2 lut 21:14
justka: A − " suma wylosowanych liczb wynosi − 4"
P(A) = 1/15
B−"suma wylosowanych liczb wynosi − 5"
P(B) = 6/15
C −" = suma wylosowanych liczb wynosi − 6"
P(C) = 5/15
D− "suma wylosowanych liczb wynosi − 7"
|D| = {3}{1}*{1}{1} = 3
P(D) = 3/15
2 lut 21:41
justka:
Ile jest urn w zadaniu 2?
2 lut 21:42
A: dwie
2 lut 21:42
Eta:
Dzięki
justka 
Nie było mnie przez chwilę przy kompie.
2 lut 22:00
A: Eta, mam problem z rozrysowaniem tego drugiego zadania za pomocą drzewka. Niby coś obliczyłam,
ale mam problem wielki
2 lut 22:02
justka:

D− " wylosujemy dwie kule tego samego koloru"
| | 5 | | 5 | | 6 | | 6 | | 4 | | 4 | |
P(D) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| =... |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
2 lut 22:02
Eta:
A={ ( cz, cz) ( c, c) ( b,b)}
P(cz)= 615 P(c)= 415 P(b)= 515
to P(A) = 615*615 + 415*415 + 515*515=......
2 lut 22:05
A: A w tym pierwszym drzewko? Przepraszam, że was tak męczę, ale chyba powoli łapię o co w tym
chodzi.
2 lut 22:09
justka:
Też można narysować
2 lut 22:11
A: Mogłaby mi któraś z was jeszcze do 1 drzewko narysować? To już będę miała dwa porządne
przykłady jak to robić.
2 lut 22:13
Eta:
w zimie drzewka są zasypane śniegiem

nie do każdego zad. jest potrzebne drzewko
2 lut 22:16
A: Wiem, ale mój nauczyciel tego wymaga do tych zadań, a ja mam problem z ich rysowaniem
2 lut 22:18