wyznaczyc styczne do okręgu
Marta: Mam wyznaczyć równania stycznych do okręgu x2+y2+6y+5=0 prostopałych do x−2y=0
wyznaczyłam S = (0,−3) oraz r =3
proste prostopadłe mają postać y= −2x + b
korzystając ze wzoru na odległość punktu od prostej wyznaczyłam dwie styczne o równaniach
y=−2x +3√5−3
oraz
y=−2x −3√5−3
Poproszę o sprawdzenie
19 gru 21:41
iteRacj@: x2+y2+6y+5=0
x2+y2+6y+9−4=0
x2+y2+6y+9=4
x2+(y+3)2=22
promień okręgu r=2, więc odległość jest inna
19 gru 21:57
Marta: no tak jak zawsze głupi błąd to licze od nowa
dziękuje
19 gru 21:59
iteRacj@: ale sposób dobry!
19 gru 22:04
Marta: czyli po drobnych poprawkach i przeliczeniach o ile znowu gdzieś nie mam pomyłki wychodzi mi
y= −2x + 2√5−3
y= −2x − 2√5−3
19 gru 22:06
Marta: jest dobrze?
19 gru 22:11
iteRacj@: to mamy te same wyniki
19 gru 22:12
Puma23:

czerwona i niebieska to twoja styczna wiec ?
19 gru 22:16
Puma23: Zły rysunek
ma byc r=2 (doczytalem wiec dobrze bedzie widac po rysunku
19 gru 22:23
iteRacj@: jeśli proste czerwona i niebieska to proste o wyliczonych równaniach, to nie
są styczne do narysowanego okręgu, bo okrąg ma promień 3 a powinien mieć r=2
19 gru 22:24
Puma23: Wyzej poparwilem i przepraszam za klopot
19 gru 22:29
Marta: bardzo bardzo Wam dziękuje♥
19 gru 22:30