matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limes
aaa:
lim n→
∞
2
n
(2
n
−
√
4
n
−16
)
19 gru 21:37
iryt:
2
n
*(2
n
−
√
4
n
−16
)
2
n
+
√
4
n
−16
*
=
1
2
n
+
√
4
n
−16
2
n
*(4
n
−4
n
+16)
=
=
2
n
+
√
4
n
*[1−(16/4
n
)]
2
n
*16
16
=
=
2
n
*(1+
√
*[1−(16/4
n
)]
)
(1+
√
*[1−(16/4
n
)]
)
16
lim
n→
∞
=8
(1+
√
*[1−(16/4
n
)]
)
21 gru 15:35