Odwzorowanie liniowe
Mateusz: Witam!
Wyznacz macierz odwzorowania liniowego T :R3 −>R2 T(x, y, z) = (2x, x + y) w bazach
R3: u1 = [1, 1, 0], u2 = [1, 1, 2], u3 = [1, 0, 1]
R3: v1 = [1, 2], v2 = [0, 1].
Proszę o nakreślenie,jak mam zrobić to zadanie.
19 gru 21:33
jc: Znajdź aij takie, że
T u1 = a11 v1 + a21 v2
T u2 = a12 v1 + a22 v2
T u3 = a13 v1 + a23 v2
Macierz T
=
a11 a12 a12
a21 a22 a23
19 gru 21:39
Mateusz: Co oznacz zapis T u1 = a11 v1 + a21 v2?
19 gru 21:46
jc: A co ma oznaczać?
T u1 = T [1,1,0] = [2,2] = 2 v1 − 2 v2
Dalej licz sam.
19 gru 21:56