matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zozwiązać nierówność
arni:
x
2
(x
2
+1)
(x+1)(2−x)
<0
2 lut 21:09
Godzio:
x
2
(x
2
+1)
< 0 czy tak to wygląda bo średnio widać?
(x+1)(2−x)
2 lut 21:10
arni:
tak
2 lut 21:12
Godzio:
zał x≠−1 x≠2
x
2
(x
2
+1)
< 0 /* ( (x+1)(2−x) )
2
(x+1)(2−x)
x
2
(x
2
+1)(x+1)(2−x) < 0 x
2
(x
2
+1)(x+1)(x−2) > 0 /:(x
2
+1) bo to wyrażenie dla x∊R jest > 0 x
2
(x+1)(x−2) > 0 x=0 v x=−1 v x=2 x∊(−∞,−1) ∪ (2,∞)
2 lut 21:15