Rozwiąż równania trygonometryczne
Kasia: Hej, czy moglibyście pomóc mi z tymi równaniami trygonometrycznymi?
1. 1−tgx=cos2x
2. sin2 8x−sin2 4x= −1
3. tgx+tg2x=tg3x
Dzięki!
19 gru 20:55
Mila:
1)
1−tgx=cos(2x)
sinx=2cosx*sin
2x
2cosx*sin
2x−sinx=0
sinx*(2cosxsinx−1)=0
sinx=0 lub sin(2x)=1
================
19 gru 21:26
Mila:
2)
sin
2 (8x)−sin
2( 4x)= −1
(2sin(4x)*cos(4x)
2−sin
2(4x)+1=0
4sin
2(4x)*cos
2(4x)−sin
2(4x)+cos
2(4x)+sin
2(4x)=0
4sin
2(4x)*cos
2(4x)+cos
2(4x)=0
cos
2(4x)*(4sin
2(4x)+1)=0
| | 1 | |
cos24x=0 lub sin2(4x)=− |
| brak rozwiązań |
| | 4 | |
============
19 gru 21:35
Eta:
1/ można też tak
| | 1−tg2x | |
zastosować : cos(2x)= |
| |
| | 1+tg2x | |
19 gru 21:48