matematykaszkolna.pl
. Alky: Rozwiązać równania wykorzystując funkcje cyklometryczne:
 3 
cosα=−

4 
 3 
Więc arccos(−

)=x
 4 
 3 
x=π−arccos(

)
 4 
Sam nie wiedizałem, czy to kniec zadania, bo jakieś krótkie się wydawało, więc spojrzałem za wynikiem na wolfram i zauwarzyłem, że na wolfrmie i kilku innych stronkach podawany jest wzór ogólny z uwzględnieniem okresu 2kπ, ale żeby funckja była odwracalna musi bić bijrekcją, czyli dziedzina arccos to <−1,1>. Wolfram tego nie uwzględnia, czy ja mam ograniczony horyzont ?
19 gru 20:13
Alky: .
19 gru 21:18
Mila: Dobrze.
19 gru 21:43
Pytający: Milu, ale która wersja dobrze? Oczywiście trzeba uwzględnić okres, taka analogia: x2=3 ⇒ x2=3 ⇒ x=3 ⋁ x=−3 // dlaczego nie mogę napisać po prostu x=3 ? Tak samo:
 −3 −3 
cos(x)=

⇒ arccos(cos(x))=arccos(

) ⇒
 4 4 
 −3 −3 
⇒ x=arccos(

)+2kπ ⋁ x=−arccos(

)+2kπ
 4 4 
 −3 
// dlaczego nie mogę napisać po prostu x=arccos(

) ?
 4 
I owszem, dziedziną arccos(x) jest <−1,1>, ale przecież cos(x)∊<−1,1> dla x∊ℛ i dlatego arccos(cos(x)) jest zdefiniowany dla x∊ℛ. Wykres funkcji arccos(cos(x)): https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+arccos(cos(x))+x%3D-20..20 Jak widać jedynie dla x∊<0,π> zachodzi arccos(cos(x))=x, więc jeśli nie miałeś w treści ograniczenia argumentu do tego przedziału (bądź przedziału w nim zawartego), nie możesz w ten sposób uprościć arccos(cos(x)). https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+arccos(cos(x))+x%3D0..pi
20 gru 01:13
Bufon: cosx=cos(arccos(−3/4))
20 gru 12:10
Mila: Alky napisz zadanie bez Twoich komentarzy, bo nie wiem o co Ci chodzi.
20 gru 15:03
Alky: Moje zadanie to dokładnie pierwsze 2 wiersze posta otwierającego, ale nie o rozwiązanie chodziło tylko o wynik. Precyzując − funkcja jest odwracalna tylko jeśli jest iniekcją i suriekcją, ale cosx np nie jest iniekcją. Jest tylko na określonych przedziałach, a wolfram wypisywał wynik z okresem, czyli arccos = .... +2kπ, jakby był dla całej dziedziny. Pytający chyba rozwiał wątpliwości mówiąc " arccos(cos(x)) jest ZDEFINIOWANY dla x∊ℛ.". W każdym razie już wiem o co chodzi emotka
20 gru 15:33
Alky: Dziękuję oczywiście za pomoc.
20 gru 15:33
Bufon: Rozwiąż równanie które ci podałem jak każde inne tego rodzaju Tutaj nie ma nic sprzecznego, po prostu nie rozumiesz zagadnienia
20 gru 19:29