.
Alky: Rozwiązać równania wykorzystując funkcje cyklometryczne:
Sam nie wiedizałem, czy to kniec zadania, bo jakieś krótkie się wydawało, więc spojrzałem za
wynikiem na wolfram i zauwarzyłem, że na wolfrmie i kilku innych stronkach podawany jest wzór
ogólny z uwzględnieniem okresu 2kπ, ale żeby funckja była odwracalna musi bić bijrekcją, czyli
dziedzina arccos to <−1,1>. Wolfram tego nie uwzględnia, czy ja mam ograniczony horyzont ?
19 gru 20:13
Alky: .
19 gru 21:18
Mila:
Dobrze.
19 gru 21:43
Pytający:
Milu, ale która wersja dobrze?

Oczywiście trzeba uwzględnić okres, taka analogia:
x
2=3 ⇒
√x2=
√3 ⇒ x=
√3 ⋁ x=−
√3 // dlaczego nie mogę napisać po prostu x=
√3 ?

Tak samo:
| | −3 | | −3 | |
cos(x)= |
| ⇒ arccos(cos(x))=arccos( |
| ) ⇒ |
| | 4 | | 4 | |
| | −3 | | −3 | |
⇒ x=arccos( |
| )+2kπ ⋁ x=−arccos( |
| )+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | −3 | |
// dlaczego nie mogę napisać po prostu x=arccos( |
| ) ?  |
| | 4 | |
I owszem, dziedziną arccos(x) jest <−1,1>, ale przecież cos(x)∊<−1,1> dla x∊ℛ i dlatego
arccos(cos(x)) jest zdefiniowany dla x∊ℛ.
Wykres funkcji arccos(cos(x)):
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+arccos(cos(x))+x%3D-20..20
Jak widać jedynie dla x∊<0,π> zachodzi arccos(cos(x))=x, więc jeśli nie miałeś w treści
ograniczenia argumentu do tego przedziału (bądź przedziału w nim zawartego), nie możesz w ten
sposób uprościć arccos(cos(x)).
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+arccos(cos(x))+x%3D0..pi
20 gru 01:13
Bufon: cosx=cos(arccos(−3/4))
20 gru 12:10
Mila:
Alky napisz zadanie bez Twoich komentarzy, bo nie wiem o co Ci chodzi.
20 gru 15:03
Alky: Moje zadanie to dokładnie pierwsze 2 wiersze posta otwierającego, ale nie o rozwiązanie
chodziło tylko o wynik. Precyzując − funkcja jest odwracalna tylko jeśli jest iniekcją i
suriekcją, ale cosx np nie jest iniekcją. Jest tylko na określonych przedziałach, a wolfram
wypisywał wynik z okresem, czyli arccos = .... +2kπ, jakby był dla całej dziedziny. Pytający
chyba rozwiał wątpliwości mówiąc " arccos(cos(x)) jest ZDEFINIOWANY dla x∊ℛ.". W każdym razie
już wiem o co chodzi
20 gru 15:33
Alky: Dziękuję oczywiście za pomoc.
20 gru 15:33
Bufon: Rozwiąż równanie które ci podałem jak każde inne tego rodzaju
Tutaj nie ma nic sprzecznego, po prostu nie rozumiesz zagadnienia
20 gru 19:29