kiełbasa
mk: Wykaż, że liczba (n2+n)(n2+2) jest podzielna przez 6.
To zadanie już było na forum, ale jakoś nie do końca rozumiem tamto rozwiązanie. Może ktoś
wyjaśnić tak szczegółowo jak to zrobić?
Z góry dzięki.
19 gru 20:01
Mila:
n*(n+1)*(n2+2)=n*(n+1)*(n2−4+4+2)=
=n*(n+1)*[(n2−4)+6]=
=n*(n+1)*(n2−4)+n*(n+1)*6=
=[n*(n+1)*(n+2)]*(n−2)+n*(n+1)*6
Składnik : n*(n+1)*(n+2) − iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych wśród nich co najmniej
jedna z liczb jest parzysta i jedna podzielna przez 3⇔iloczyn ten jest podzielny przez 6
Drugi składnik podzielny przez 6⇔
(n2+n)*(n2+20 dzieli się przez 6.
19 gru 20:17
Eta:
L=n(n+1)*[(n2−4)+6] =n(n+1)*[(n−2)*(n+2)−6]=
= (n−2)*n*(n+1)*(n+2) +6(n(n+1)=
n(n+1)(n+2) −−− iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6
to L= 6*(n−2)+6n(n+1) −−− jest podzielna przez 6
19 gru 20:18
Maciek: musisz jeszcze udowodnic ze iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6
19 gru 22:23
Puma23: wezmy np liczby np 6,7 ,8
conajmiej jedna jest podzielna przez 2(6i 8) i jedna jest podzielna przez 3 (6)
czyli wsrod 3 kolejnych liczb naturalnych jedna jest podzielna przez 3 i conajmniej jedna jest
podzielna przez 2
czyli ich iloczyn jest podzielny przez 6
19 gru 22:27