Liniowa zależność wektorów
Mateusz: Witam!
Dla jakiej wartości m v1 = [4, 0, 4], v2 = [1, 2, −1],
v3 = [0, 2, m + 2] są liniowe zależne.Dodam że mam to zadania zrobić z definicji.Proszę o
nakreślenie,jak mam zrobić to zadanie
19 gru 19:50
Pytający:
a*v
1+b*v
2+c*v
3=0, a,b,c∊ℛ
// zero po prawej stronie równania to wektor zerowy [0,0,0], rzecz jasna
Jeśli istnieje rozwiązanie różne od a=b=c=0, to wektory są liniowo zależne.
Rozpisane na układ równań:
| ⎧ | 4a+b=0 | |
| ⎨ | 2b+2c=0 |
|
| ⎩ | 4a−b+(m+2)c=0 | |
Rozwiąż i wyciągaj wnioski.
19 gru 20:09
Mateusz: Dzięki
19 gru 20:21