obliczenie całki trygonometrycznej
Całkowy: Jak obliczyć całkę ∫cos4xsinxdx ?
Konieczność zastosowania metody całowania funkcji trygometrycznych.
Zastosowałem podstawienie:
t = tg (x2)
dt = 2t2+1dx
sinx = 2tt2+1
cosx = 1−t2t2+1
uzyskując całkę z ułamka wielomianów bardzo wysokich stopni... dj3irhsidh
Z góry dziękuję za pomoc
19 gru 19:42
jc: c = cos t, dc = − sin t dt
| | cos4 x | | c4 | |
∫ |
| dx = −∫ |
| dc |
| | sin x | | 1−c2 | |
19 gru 19:50
jc: | | (1−c4)−1 | | 1 | |
= ∫ |
| dc = ∫(1+c2 − |
| ) dc = c + c3/3 − (1/2) ln (1+c)/(1−c) |
| | 1−c2 | | 1−c2 | |
19 gru 19:54