.
Biedne dziecko: Średnia arytmetyczna dziewięciu liczb wynosi 2.
Razem z dziesiątą liczbą 12, średnia tych liczb będzie równa...?
Proszę o pomoc
19 gru 17:50
the foxi:
Suma tych liczb to 2*9=18
Suma 10 to 18+12=30
30:10=...?
19 gru 17:52
Biedne dziecko: Suma tych liczb to 2*9=18 − dlaczego 2*9?
19 gru 17:56
Puma23: nalezy tylko pomyslec dobrze
masz liczy i masz tych liczb 9
oznaczmy je sobie
a
1, a
2 a
3 a
4 a
5 a
6 a
7 a
8 a
9
Z definicji
| | a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7+a8+a9 | |
Masz |
| =2 |
| | 9 | |
wiec ile wynosi licznik ?
19 gru 18:06
Biedne dziecko: 9? Kurcze, nie wiem
19 gru 18:24
Puma23: czy 9 :9 =2 ?
19 gru 18:46
Biedne dziecko: No nie... Ale nie rozumiem dlaczego patrzymy na 9 i 2...
19 gru 18:49
Puma23: To napisz tutaj definicje sredniej arytmetycznej
19 gru 18:50
Biedne dziecko: A dobra, ogarnęłam

Dziękuję za pomoc
19 gru 18:53
Puma23: Cieszy mnie to
19 gru 18:54