Wyznacz objętość tego ostrosłupa i oblicz cos kąta nachylenia krawędzi bocznej
Danio: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny którego kąt miedzy równymi bokami wynosi 45
stopni
a długość podstawy tego trójkąta wynosi a.Wysokość ostrosłupa jest równa 2a, a wszystkie
krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod tym samym kątem.Wyznacz objętość tego
ostrosłupa i oblicz cos kąta nachylenia krawędzi bocznej do podstawy.
19 gru 15:54
Eta:

Jeżeli wszystkie krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod tym samym kątem
to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
| | a | | a√2 | |
zatem ΔABS jest prostokątny to R= |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
| | a | | a√2 | | a | | a | |
|CD|=hp= R+ |
| = |
| + |
| = |
| (√2+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | a2 | |
Pp= |
| *a*h= |
| (√2+1) |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | a3 | |
V= |
| Pp*H= ........... |
| (√2+1) |
| | 3 | | 6 | |
| | a2 | | 3a | |
W ΔASW |AW|= √4a2+ |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | |AS| | | 1 | |
cosα= |
| = .............= |
| |
| | |AW| | | 3 | |
19 gru 17:24
y: Δ
25 wrz 23:27
Eta:
Czego chcesz?
25 wrz 23:29