matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian Taylora stopnia drugiego
bezradny:
Napisz wielomian Taylora stopnia 2 w punkcie x
0
= 1 dla f(x) =
3
√
x
. Nie bardzo rozumiem ten wzór Taylora... Policzyłem dwie pochodne:
1
f(x)' =
3x
2
5
−2
f(x)''=
9x
5
3
Co mogę z tym zrobić?
19 gru 12:27
piotr:
f'(x
0
)
f'(x
0
)
f(x) ≈ f(x
0
) +
(x−x
0
) +
(x−x
0
)
2
=
1!
2!
x − 1
1
=1 +
−
(x − 1)
2
3
9
19 gru 12:56
piotr:
f''(x
0
))
**poprawka: ma być oczywiście :
← druga pochodna
2!
19 gru 12:58