Reguła, wzór Leibniza
Joasia98: Cześć, mam takie zadanie:
Stosując regułę Leibniza oblicz f
(50)(x) dla f(x)=x
2sinx.
Gdyby ktoś mógł pomóc to będę wdzięczna!
19 gru 12:16
jc: Pamiętajospacjachposin.Inaczejtowygląda,jaktentekst.
Przeczytasz,alematematyka,jakwidaćbeztegojestrudna.
= x2 (sin x)(50) + 2nx (sin x)(49) + n(n−1) (sin x)(48).
19 gru 12:38
Joasia98: Okej, przepraszam.

I to jest całe rozwiązanie?
19 gru 12:44
piotr: (x
2)' =2x, (x
2)'' = 2, (x
2)'''=(x
2)
(4)=...=0
(sinx)
(k) = sin(x+kπ/2)
Wzór Leibnitza:
| | | |
(f(x)g(x))n = ∑i=0n | f(n−i)(x)g(i)(x) |
| | |
| | 50*49 | |
(x2sinx)(50) = x2sin(x+50π/2)+50*2xsin(x+49π/2)+ |
| 2sin(x+48π/2) |
| | 1*2 | |
19 gru 12:44
jc: Oj, oczywiście n=50.
(sin x)''' = sin x
(sin x)(50)=(sin x)'' = − sin x
(sin x)(49)=(sin x)' = cos x
(sin x)(48)=sin x
Wynik = − x2 sin x + 100 x cos x + 50*49 sin x
19 gru 12:49
Joasia98: Sorry za pytanie, ale dlaczego (sin x)(50) = (sin x)"? Tak samo z (49) i (48).
19 gru 12:56
jc:
sin x
(sin x)' = cos x
(sin x)'' = −sin x
(sin x)''' = −cos x
(sin x)'''' = sin x
i cykl się powtarza.
4|48 i dlatego (sin x)(48) = sin x.
(sin x)(49) = (sin x)' = cos x.
(sin x)(50) = (sin x)'' = − sin x.
19 gru 13:20
Joasia98: Aaa ok dziękuję!
19 gru 13:24