matematykaszkolna.pl
6 ponumerowanych kul wkładamy do czterech szuflad iteRacj@: 6 ponumerowanych kul wkładamy do czterech szuflad w taki sposób, żeby˙do jednej z szuflad trafiły 4 kule. Na ile sposobów można to zróbić? z 6 kul wybieram 4 które trafią do tej samej szuflady, kule są rozróżnialne (wariacje bez powtórzeń)
6! 

(6−4)! 
z czterech szuflad wybieram tę, w której będą 4 kule, szuflady są nierozróżnialne (kombinacje bez powtórzeń)
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

czyli mam cztery możliwości

dwie pozostałe rozróżnialne kule umieszczam w pozostałych szufladach w dowolny sposób 3*3 czyli
6! 
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

*
*32
(6−4)!  
czy to jest dobra odpowiedź?
18 gru 23:01
Mila:
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

*
*32

18 gru 23:06
iteRacj@: dziękuję
18 gru 23:08
PW: Z tą nierozróżnialnością szuflad mam kłopot.. W gruncie rzeczy rozwiązałaś to zadanie traktując szuflady jako rozróżnialne (ponumerowane).
18 gru 23:28
iteRacj@: czyli licząc cztery możliwości wyboru dla szuflad zaczełam je rozróżniać?
18 gru 23:33
iteRacj@: i zamiast 32 mozliiwości dla pozostałych kul powinno być tylko *2 czyli obie kule w tej samej szufladzie i każda w innej?
18 gru 23:35
Pytający: W zasadzie tak, ale jeśli do szuflady trafiło 5 kul, to czy nie trafiły do niej 4 kule? 6 kul, 4 szuflady; rozmieszenia takie, że w jednej szufladzie są dokładnie 4 kule: − szuflady nierozróżnialne, kule nierozróżnialne: 2 // rozmieszczenie 4,2,0,0 lub 4,1,1,0 − szuflady nierozróżnialne, kule rozróżnialne:
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

(1+1) // wybór 4 kul do jednej szuflady i: albo 2 pozostałe kule idą do tej samej

szuflady, albo do różnych szuflad − szuflady rozróżnialne, kule nierozróżnialne:
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

(
+
) // wybór szuflady z 4 kulami i: albo wybór szuflady z 2 kulami, albo

wybór 2 szuflad z 1 kulą każda − szuflady rozróżnialne, kule rozróżnialne:
nawias
4
nawias
nawias
1
nawias
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

32

19 gru 00:16
iteRacj@: bardzo dziękuję za wyjaśnienie, już jestem bliżej polubienia (a może nawet odrobiny rozumienia : ) kombinatoryki
19 gru 07:56