Ciagi i inne
Puma23: Mam problem z dwoma ciagami
| | 1+2+........+2n | |
1) |
| |
| | 1+3+........+3n | |
Wezmy np licznik
Bedzie to ciag geometryczny skonczony o ilorazie q=2
Wobec tego jego suma n−poczatkowych wyrazow jest taka
Teraz moj problem to licznik 1−2
n bo jesli n→
∞ to w liczniku byloby 1−
∞( a ile to jest ?
| | 1 | |
Jesli q byloby ulamkiem to problemu niema bo wtedy np ( |
| )∞→0 no i jest fajnie |
| | 2 | |
A tutaj ?
To pierszy problem i chcialbym go teraz wyjasnic
Potem drugi
18 gru 22:57
===:
... i to jest ból, ze ... ten wzór podają w takiej kolejności

Zauważ że w mianowniku masz −1 .... to zmień kolejność na 2
n−1
18 gru 23:08
Puma23: Przepraszam ale za chwile odpisze
18 gru 23:11
Basia:
| | 1−22 | | 1−2n | |
Sn1 = 1* |
| = |
| = 2n−1 |
| | 1−2 | | −1 | |
| | 1−3n | | 1−3n | | 3n−1 | |
Sn2 = 1* |
| = |
| = |
| |
| | 1−3 | | −2 | | 2 | |
| | 2n−1 | | 2(2n−1 | | | |
an = |
| = |
| = 2* |
| = |
| | | | 3n−1 | | | |
| | | | 1−0 | |
2*(23)n* |
| →2*0* |
| = 0 |
| | | | 1−0 | |
18 gru 23:15
Puma23: ===
| | 1*∞ | |
Ale to juz zrobi sie trzeci problem bo \suma w liczniku to |
| =∞ |
| | 1 | |
| | 3n | |
natomiast mianownik to Sn= 1* |
| = Sn=∞ |
| | 2 | |
| | ∞ | |
Teraz mam niedobra sytuacje bo iloraz ten wyszedl mi |
| a nie mam zczego uciekac z |
| | ∞ | |
symbolu nieoznaczonego
18 gru 23:23
Basia: no to przeczytaj to co masz wyżej
18 gru 23:28
Puma23: Dzieki za pomoc
=== 
Powiem Ci ze na trapezie tez tylko pokazal gdy q<1
Nie widzialem
Basia Twojego wpisu
dziekuje . W takim razie nie ma trzeciego problemu .
Problem nr 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ciag bn= U{1+ |
| +....... |
| {1− |
| +........+(−1)n |
| |
| | 2 | | 2n | | 2 | | 2n | |
| | 1 | |
licznik to suma ciagu geometrycznego skonczonego o ilorazie |
| i tutaj bedzie fajnie |
| | 2 | |
natomiast mianownik
bedzie tak
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| −................ +(−1)n |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | | 64 | | 26n | |
Wypisalem sobie kilka poczatkowych wyrazow zeby sie zorientowac w ciagu
Od wyrazu drugiego jest na przemian (+/− )
Teraz trzebaby bylo wypisac jako te ciagi . Bo tutaj nalezaloby wypisac ciag z wyrazami
dodatnimi i obliczyc jego sume
a takze ciag z wyrazami ujemnymi i obliczyc jego sume . Potem te dwie sumy od siebie odjac . I
bede mial sume mianownika
tak mysle
18 gru 23:39
Puma23: Nie ma pospiechu dokoncze jutro .
Dobranoc

)
18 gru 23:50
Puma23: Przyjme sobie ciag c
n o wyrazach dodatnich i policze jego sume
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cn= 1+ |
| + |
| +.....+ |
| |
| | 4 | | 16 | | 2n | |
Przyjmuje sobie ciag d
n o wyrazach ujemnych
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dn= − |
| − |
| − |
| −......− |
| |
| | 2 | | 8 | | 32 | | 2n | |
| | 1−0,25n | | 2 | |
Sd= −0,5 * |
| =− |
| |
| | 1−0,25 | | 3 | |
Teraz pytanie
Mam policzyc to tak
czy
| | 4 | | 2 | | 6 | |
Sc−Sd= |
| −(− |
| )= |
| = 2 ? |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
19 gru 16:01
===:
Ciekawie liczysz te sumy ... sprawdź to raz jeszcze
19 gru 16:16
Puma23: Odpowie ktos?
zadalem pytanie gdyz ucze sie sam i nie mam sie kogo zapytac a ksiazce niestety nie ma tego
wytlumaczonego
19 gru 16:17
Nick: No dobra. Jako, że też jestem samoukiem i czasem nie widzę swoch prostych, wręcz banalnych
błędów, to się udzielę.
Złe wzory do sum. Użyłeś wzorów na częściowe sumy. Zapewne znasz wzór na sumę całkowitą ciągu
zbieżnego, więc nie przytaczam
19 gru 16:24
Puma23: Witam

Licze tak jak na trapezie
On pokazywal ze ulamek do potegi n i n→
∞ dazy do 0
| | 1−0 | | 1 | | 4 | |
Sc= 1* |
| = |
| = |
| |
| | 0,75 | | 0,75 | | 3 | |
S
d
| | −1 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Sd= |
| * |
| = − |
| = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | |
19 gru 16:25
Puma23: Wobec tego jakiego mam uzyc wzoru do mianownika ?
19 gru 16:28
===:
Podaj treśc zadania ... bo to co napisałes o 23:39 jest niecytelne
19 gru 16:35
Nick: Chociaż jak tak patrzę, to będzie to samo.
| | a1 | |
Generalnie: S = |
| , gdzie |q| < 1 |
| | 1−q | |
Tylko zapis dość nietypowy. Jeśli piszesz maturę, jak ja, to żeby nie było nieścisłości użyłbym
tej postaci, którą podałem.
Teraz pytasz o sumę sumy ciągów, tak? Jeśli sumujesz dwie niewiadome, nawet gdy jedna z nich
jest ujemna, to masz x+y, a nie x−y
19 gru 16:36
Puma23: Tresc
Oblicz granice ciagu
| | | |
bn= |
| |
| | | | 1 | | 1 | | 1− |
| +.......+(−1)n |
| | | | 2 | | 2n | |
| |
Teraz sie pokazalo ladnie
19 gru 16:48
Puma23:
19 gru 17:07
Puma23: Ponawiam .
19 gru 18:53
iteRacj@:
czy chodzi Ci o podpowiedź jak rozwiązywać czy o przykładowe rozwiązanie?
19 gru 19:25
jc: | | 2n+1−1 | | 3n+1−1 | | 2n+1−1 | |
Iloraz = |
| : |
| = 2 |
| →0 |
| | 2−1 | | 3−1 | | 3n+1−1 | |
19 gru 19:25
Puma23: Chodzi mi o to jak policzyc sume tego ciagu z 16 ; 48 ale w mianowniku
19 gru 19:29
iteRacj@: to zaraz to wpiszę
19 gru 19:35
jc: | | 1−xn+1 | |
Korzystasz ze wzoru: 1+x+x2+...+xn= |
| . |
| | 1−x | |
W liczniku masz x=1/2, w mianowniku x=−1/2.
19 gru 19:35
Puma23: jc
a co to jest za wzor ?
19 gru 19:38
jc: Licznik = 2 (1−2
−n−1)
Mianownik = 2(1−(−2)
−n−1)/3
| | 1−2−n−1 | |
Iloraz = 3 |
| |
| | 1−(−2)−n−1 | |
Granica = 3
19 gru 19:39
jc: Jesli x≠1, to 1+x+x2+...+xn = (1−xn+1)/(1−x). Nie znasz takiego wzoru?
No to sprawdź i zapamiętaj, bo to ważny wzór.
19 gru 19:43
Puma23: Niestety nie znam
W technikum nie mielismy go
Ale sprawdze . Poszukam w jakiejs akademickiej ksiazce
19 gru 19:46
iteRacj@:
jest to jeden ze sposobów liczenia, są też inne
| | −1 | | 1 | | −1 | | (−1)n | |
ciąg z mianownika oznaczam dn = 1+ |
| + |
| + |
| +..+ |
| = |
| | 21 | | 22 | | 23 | | 2n | |
| | −1 | | 1 | | −1 | | (−1)n | |
= 1+ |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 22 | | 23 | | 2n | |
teraz analizuję
| −1 | | 1 | | −1 | | (−1)n | |
| + |
| + |
| + |
| |
| 2 | | 22 | | 23 | | 2n | |
| | −1 | | −1 | |
jest suma wyrazów ciągu geometycznego, gdzie wyraz pierwszy wynosi |
| , a iloraz |
| |
| | 2 | | 2 | |
korzystam ze wzoru na sumę ciągu
czyli ciąg z mianownika mogę zapisać jako
| | −1 | | −1 | |
dn = 1+ ( |
| )*(1−( |
| )n) |
| | 3 | | 2 | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
lim [1+ ( |
| )*(1−( |
| )n)] = 1+ ( |
| )*(1) |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
strasznie długi ten mój zapis ale szczegółowy
19 gru 19:53
iteRacj@:
mój sposób liczenia bardzo szkolny, wzory wyłacznie z tablic maturalnych
ale dłuuuuugi
19 gru 19:56
Puma23: Dziekuje . Przeanalizuje go sobie
A to chcialem zrobic o godzinie 16 : 01 to zle ? tak ?
19 gru 19:56
jc: Miałeś sprawdzić wzór

S=1+x+x
2+...+x
n
Czym różni się xS od S? W nowej sumie brak 1, ale mamy dodatkowo x
n+1.
xS = S − 1 + x
n+1. Wylicz S, zakładając, że x≠1.
19 gru 19:57
jc: Teraz widzę, że znasz ten wzór, tylko zmiana litery sprawiła Ci kłopot.
19 gru 19:59
Puma23: dzieki
jc za pomoc
19 gru 20:03