granice funkcji
ja: obliczyc granice
a) lim (x−π/2})tgx
x→π/2
b)lim(cos 1/x)x
x→∞
18 gru 22:18
ja: ktoś coś ?
19 gru 08:54
jc: Podstaw x=π/2+t. Będziesz miał
− limt →0 t ctg t = − limt →0 t ctg t →−1
19 gru 09:01
Jerzy:
2)
... = limx→∞ ex*ln(cos(1/x)) = [e∞*1] = [e∞] = +∞
19 gru 09:29
Jerzy:
| | ln(cos(1/x)) | |
Oj nie ... pomyłka. Do wykładnika zastosuj regułe H. ( lim |
| ) |
| | | |
19 gru 09:31
Jerzy:
Granica: e0 = 1
19 gru 09:46
jc: A może bez Hospitala?
sin t ≤ t dla t ≥ 0
x ≥ 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 ≥ (cos |
| )x = (1 − 2 sin2 |
| )x ≥ (1 − |
| )x ≥ 1 − |
| →1 |
| | x | | 2x | | 2x2 | | 2x | |
Dlatego granica = 1.
19 gru 09:59