zadanie
liniowe: Znajdź (nie strzelając) całkowite rozwiązanie równania 10x − 4 = 0.Wystarczy jedno.
18 gru 22:13
18 gru 22:14
liniowe: srut..
18 gru 22:15
liniowe: zapomniałem dopisać, że mam to w mod 12 zrobić
18 gru 22:17
===:
trawersując twoje ... rzec można "TO RÓB"
18 gru 22:26
liniowe: 
tylko czy jest jakiś sposób na to żeby zrobić to czysto obliczeniowo? tak jakbym chciał to
np. zaimplementować w programie?
18 gru 22:29
Basia:
10 (mod12) = 12*n+10 w notacji dziesiętnej
4 (mod12) = 12*m+4 w notacji dziesietnej
gdzie n,m∊C
(12n+10)x − 12m−4 = 0
(12n+10)x = 12m−4
| | 12m−4 | | 12m+10−14 | | 14 | |
x = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | 12n+10 | | 12m+10 | | 12m+10 | |
aby to była liczba całkowita 12m+10 musi być dzielnikiem 14
czyli ±14, ±7, ±2, ±1
i możesz sprawdzać po kolei pamiętając, że m musi być całkowite
12m+10=−14
12m = −24
m =−2 czyli dobrze
x= 1 +1=2 2 mod12 = 2
dobrze też będzie dla m=−1
| | 14 | |
x=1− |
| = 1+7 = 8 8 mod12 = 8 |
| | −2 | |
18 gru 23:25
Mila:
Rozwiązanie równania 10x − 4 = 0(mod12)
10x=4(mod12)
Kongruencja liniowa ax = b (mod c) ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy NWD(a,c) | b
W twoim przykładzie.
NWD(10,12)=2 i 2|4
Dodatkowo, jeżeli masz kongruencję ax = b (mod c) i istnieje takie n, że n | a,b,c,
| | a | | b | | c | |
to nasza kongruencja jest równoważna ( |
| )*x = |
| (mod |
| ).⇔ |
| | n | | n | | n | |
2|10,4,12 to mamy równoważną kongruencję;
5x=2(mod6) mnożymy przez odwrotną do 5 w Z
6
5*5=25=6*4+1
5x=2(mod6) /*5
1x=10(mod6)
1x=4(mod6)
x=6n+4
{4, 10, 16, itd
19 gru 00:14
liniowe: Serdecznie Wam dziękuję, teraz rozumiem
19 gru 09:30