pomoże ktos??
CIĄGI!!!!-maturzystka: Balon wzniósł się w pierwszzej minucie na wysokość 8m, a w każdej kolejnej minucie wznosił się
2 razy wolniej niż w poprzedniej. po jakim czasie balon osiągnie wysokość 15 m? (odp to 4 min)
2 lut 20:37
walet:

I to ma być maturzystka?
2 lut 20:46
CIĄGI!!!!-maturzystka: no niestety matematyka nie jest moją pasją a mature zdaję obowiązkowo..!
2 lut 20:47
CIĄGI!!!!-maturzystka: wiec.. pomożesz?
2 lut 20:47
ktos91:
2 lut 21:12
z-problemem: nigdy w życiu nie robiłam ciągów ; d
ale popatrz na to logicznie rozpisując sobie
1 min − 8m (potem dwa razy mnie ma się wznosić w drugiej ) czyli :
2 min− 4m (i tu znów dwa razy wolniej ) czyli:
3min − 2m ( i tu to samo

czyli :
4min − 1 m ....... wiedzieliśmy że ma się unieść na 15 m. a 8+4+2+1 = 15 m

czyli odp w 4 minucie.............
to tak na logikę. a z zapisem to mnie o to nie pytaj

jednak haha. na ogół zadanie na
poziomie SP..
2 lut 21:22
ORZEŁ: jest to cia geomrtryczny.
q= 1/2
a1= 8
Sn=15
n=

jaki wyciagniesz wniosek
2 lut 21:24
CIĄGI!!!!-maturzystka: w sumie masz rację−proste

ale jak to zapisać
2 lut 21:25