Ciagi, pociagi
Puma23: Oblicz granice ciagow
| | 1+2+......+n | |
an= |
| |
| | 1+2+...........+2n | |
natomiast problem z mianownikiem
czy nalezy policzyc ktory to wyraz ciagu ?
czy moze zrobic tak
| | n2+n | | n2+n | | 2n | | n2+3n | |
1+2+3+....... +n+n i wtedy |
| +n= |
| + |
| = |
| i ma jego sume |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
?
18 gru 22:05
Blee:
Mianownik to ciag arytmetyczny o r=2 liczba wyrazow n. + element '1' bedacy poza tym ciagiem.
18 gru 22:11
Blee:
Tfu tfu tfu ... nie to jest ciag arytmetyczny o a1=1 r=1 i liczbie wyrazow 2n
18 gru 22:11
===:
| | | |
an= |
| itd  |
| | | |
18 gru 22:12
a:
mianownik
1+2+...+2n
ostatni wyraz wedlug wzory an = a1 + (n−1)*r, zapisze te n w nawiasie jak ns (n−szukane)
zatem
2n = 1 + (ns−1)*1
2n−1 = ns − 1
ns = 2n
zatem ten ciag ma 2n elementow.
18 gru 22:13
Puma23: Dziekuje za odpowiedzi
18 gru 22:19
Puma23: | | 1 | |
Granica tego ciagu wyszla mi |
| |
| | 4 | |
18 gru 22:35