Udowodnij:
Goś: tgx= sin3x/cosx + sinxcosx
Zaczełam tak:
tgx= sin3 x + sinxcos2x
tgx=sinx (sin2 x+cos2)
ale teraz wychodzi, że
tgx= sin 1
i nie wiem dlaczego
18 gru 21:28
Janek191:
| | sin3 x | |
tg x = |
| + sin x*cos x ? |
| | cos x | |
18 gru 21:42
ale jak to?: skoro pomnożyłeś strony przez cosx to czemu z lewej strony koło tgx nie pomnożyłeś przez cosx?
18 gru 21:50
Goś: Słuszna uwaga
18 gru 21:55
sylwia: tg x = sin xcos x = (sin x)*1cos x = (sin x)*(sin2x + cos2 x)cos x =
(sin x)*(sin2 x)cos x + (sin x)*(cos2 x)cos x = (sin3 x)cos x + (sin
x)*(cos x)
18 gru 22:23