matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Marek:
Oblicz granicę funkcji
(3x+1)
2
3x
2
−7
lim
x → −
∞
−
3x−5
x+5
18 gru 21:23
Janek191:
9 x
2
+ 6 x + 1
3 x
2
− 7
f(x) =
−
=
3 x −5
x + 5
9 x
3
+ 6 x
2
+ x + 45 x
2
+ 30 x + 5 − (9 x
3
− 21 x − 15 x
2
+ 35)
=
=
(3 x − 5)*(x +5)
66 x
2
+ 52 x − 30
=
=
3x
2
+ 10 x − 25
52
30
66 +
−
x
x
2
=
10
25
3 +
−
x
x
2
więc
66
lim f(x) =
= 22
3
x→−
∞
Jak się nie pomyliłem.
18 gru 21:38
Marek:
Ok, czyli generalnie sprowadzamy do wspólnego mianownika i liczymy
18 gru 21:48