Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i prostokąta była najmniejsza
z-problemem: Drut o długości 2m podzielono na dwie części : z jednej zbudowano kwadratową ramkę, a z drugiej
ramkę prostokątną, w której jeden bok prostokąta ma długość 3 razy większą od długości
drugiego boku. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i prostokąta była
najmniejsza

mam tyle .. ze:
Pole kw= a
2 , P prost= b * 3b ( w tym przypadku)
4a+8b= 2 m
i nie wiem jak zapisać to że a
2 + 3b
2 ma być najmniejsze..
2 lut 20:35
2 lut 20:36
Eta:
przepraszam , myślałam ,ze to taki sam post

wpisz tutaj w forumową wyszukiwarkę słowo "drut"
znajdziesz takie zadania
2 lut 20:38
z-problemem: niestety tego nie ma..
jest jeden post z identycznym zadaniem... ale ktoś nie otrzymał odpowiedzi..tylko częściową−
miał napisać co mu wyszło..ale później już nikt nie odpisał..
szukałam też w google. wszystko niejasno zrobione...
2 lut 20:49
Godzio:
zajżyj tutaj,identyczne zadanie tyle że drut o długości 10 m a nie 2
15681
2 lut 20:53
z-problemem: Godzio.. ten link jest uszkodzony
2 lut 20:56