relacja symetryczna, przechodnia, nie zwrotna
Brzusiu Kiełbasiany: Hej czy relacja xRy ⇔{ x,y∊N : x≠y } jest dobrym przykładem na relację niepustą na zbiorze
liczb naturalnych która jest symetryczna, przechodnia, ale nie zwrotna?
18 gru 20:14
iteRacj@:
ta relacja jest symetryczna ale nie jest ani zwrotna ani przechodnia
czy widzisz dlaczego nie jest przechodnia?
18 gru 20:53
Brzusiu Kiełbasiany: aha, widzę, bo x może być równe z. Haha dzięki. w sensie xRy, spoko, bo y≠x, yRz też ok, bo
y≠z, ale to nie wyklucza tego, że istnieje x=z i przechodniość idzie się pierwiastkować.
W takim razie masz może pomysł na taką relację? Idę w tym czasie sam pomyślę.
19 gru 11:42
Brzusiu Kiełbasiany: hej, ale w takim razie taka relacja chyba nie istnieje, co? Bo przechodniość zawsze będzie nam
gryzła zwrotność, tak?
19 gru 12:28
Brzusiu Kiełbasiany: dobra, istnieje, chyba xRy ⇔ x>y ?
19 gru 12:29
Brzusiu Kiełbasiany: dobra za krótko spałem, przecież ona nie jest symetryczna. No dobra wydaje mi się, że nie ma.
Nie umiem znaleźć takiej żeby była przechodnia, zwrotna, symetryczna
19 gru 12:30
Brzusiu Kiełbasiany: nie zwrotna*
19 gru 12:31
Pytający:
"i (coś tam) idzie się pierwiastkować" − nie wiem jak innych, ale mnie myli ten zwrot. Wiem, to
swego rodzaju cenzura, ale nietrudno było tu napisać po prostu: "więc relacja nie jest
przechodnia".

I zapis: xRy ⇔{ x,y∊ℕ : x≠y } nie jest sensowny.
Albo: xRy ⇔ (x,y∊ℕ ⋀ x≠y), albo: R={(x,y)∊ℕ
2: x≠y}
Co do zadania, np. taka relacja jest symetryczna, przechodnia i nie jest zwrotna:
∀
x,y∊ℕ xRy⇔(x≠1⋀y≠1)
19 gru 12:51
iteRacj@:
"Nie umiem znaleźć takiej żeby była przechodnia, zwrotna, symetryczna"
taka jest relacja równości R={(x,y)∊ℕ2: x=y}
nie zawsze przechodniość gryzie zwrotność − kolejne dobre określenie
19 gru 16:43