Oblicz a_6
Gosia: W ciągu geometrcznym a3=√2 oraz a7= 4√2. Wtedy a6 wynosi?
Zapisałam, że:
a7= a3 x q4
4√2=√2 x q4
q4=4 więc q= √2 lub q=−√2
a3= a1 x q2
√2=a1 x 2
a1= √2/2
a6=a1 x q5
I tutaj po wykonaniu obliczeń,wynik nie zgadza mi sie z odpowiedzią.
Czy ktoś móglby wskazać mi błąd? Z góry dziękuje
18 gru 19:59
irena:
q=
√2 lub q=−
√2
| | 4√2 | | 4√2 | |
a6= |
| =4 lub a6= |
| =−4 |
| | √2 | | −√2 | |
18 gru 20:03
irena:
q
5=(
√2)
5=(
√2)
4*
√2=2
2*
√2=4
√2 lub q
5=−4
√2
18 gru 20:04
Gosia: Wielkie dzięki
18 gru 20:11