nierówność kwadratowa
adaa: rozwiąż z nierówność kwadratową (bez obliczania Δ)
a)−(−x+3)(x−2)≤ 0
b)(2x−4)
2>0
c)4x
2≥−8x−4
d)d)x
2−5x−3=0
z góry dziękuję
2 lut 20:34
kalafiorowa:
a) −(−x+3)(x−2)≤0 /*(−1)
(−x+3)(x−2)≥0
−x+3=0 ⋁ x−2=0
x=3 ⋁ x=2
x∊<2;3>
2 lut 20:39
kalafiorowa:
b) (2x−4)2>0 każda liczba podniesiona do kwadratu jest większa od zera
2x−4>0
2x>4
x>2
2 lut 20:41
kalafiorowa:
c) 4x2≥−8x−4
4x2+8x+4≥0 /:4
x2+2x+1≥0
(x+1)2≥0
x+1≥0
x≥−1
2 lut 20:42
walet:
a po co
kalafiorku mnożysz przez (−1)

, co to daje ?
2 lut 20:42
Godzio:
b) coś nie tak, każda liczba podniesiona do kwadratu jest większa lub równa zeru
więc
(2x−4)
2> 0
dla x=2 będzie zero czyli
x∊R−{2}
2 lut 20:43
kalafiorowa: mnożę przez (−1) co daje zmianę znaku na przeciwny
2 lut 20:43
Godzio: c) znów ten sam błąd
tyle że tu może być równe 0 więc
x∊R
2 lut 20:45
kalafiorowa: Godzio, ale sam znak (>) wskazuje na to, że 2 nie będzie rozwiązaniem
2 lut 20:45
adaa: w podpunkcie a ) jest bład mój w przepisaniu powinno być:
a)−(x+3)(x−2)≤0
2 lut 20:47
Godzio: no tak , ale z twojego rozwiązania wynika że
−1,−2,−3 też nie należą do rozwiązania a jest przeciwnie
2 lut 20:47
Godzio: pamiętaj:
(2x+4)
2>0 /
√
√(2x+4)2 >0
|2x+4|>0
2x+4>0 v 2x+4<0
x>−2 v x<−2
x∊(−∞,−2) ∪ (2,∞)
2 lut 20:49
kalafiorowa: oo faktycznie, Godzio ma rację
2 lut 20:54
Godzio: 
x
2−5x−3=0
−2x
2 −2x + 3x
2−3 =0
−2x(x+1) + 3(x
2−1) = 0
−2x(x+1) + 3(x−1)(x+1) =0
(x+1)(−2x+3x−3) = 0
(x+1)(x−3) = 0
x=−1 v x=3
2 lut 20:56
Godzio: ajć poprawka
2 lut 20:57
Godzio:
Nie mam pojęcia jak to bez delty zrobić
2 lut 21:05
Godzio:
a)−(x+3)(x−2)≤0
(x+3)(x−2)≥0
x=−3 v x=2 zaznaczamy na osi ramiona do gory
x∊(−∞,−3)∪(2,∞)
2 lut 21:06