.
Biedne dziecko:

W trójkącie prostokątnym przedstawionym na rysunku obok (w załączniku) kąt α spełnia warunek:
A. α∈ (0°, 30°)
B. α = 30°
C. α ∈ (30°, 45°)
D. α = 45°.
Proszę o pomoc

l
18 gru 18:43
Eta:
| | 6 | |
tgα= |
| =0,5 i odczytaj z tablic α≈ ..... |
| | 12 | |
18 gru 18:56
the foxi:
tgα=0.5
funkcja tg jest rosnąca w przedziale (0;45
o)
tg0
o=0
tg45
o=1
pomiędzy którymi kątami znajdzie się 0.5?
18 gru 18:56
Biedne dziecko: A dlaczego bierzemy tg a nie np. sin?
18 gru 21:06
the foxi:
Bo tak łatwiej, masz podane obie przyprostokątne.
18 gru 21:06
Biedne dziecko: Dziękuję za pomoc
18 gru 21:07
the foxi:
18 gru 21:08