granice ciągów
Kalirr: Prosze o pomoc, ponieważ nie wiem jak się zabrać za granice pod pierwiastkiem
b) an=
√9n2+5n−3n
c) an=
1+2+...+nn2
18 gru 17:34
Basia: √4n2+9n =
√n2(4+9n) = n*
√4+9n
drugi tak samo
| | n(n+1) | |
w trzecim 1+2+...+n = |
| |
| | 2 | |
18 gru 17:37
Jadwigaaa: w a) pomnóż licznik i mianownik przez mianownik tylko, ze w srodku ze zmienionym znakiem, aby w
mianowniku uzyskac a2−b2.
18 gru 17:42
Basia: to raczej w b) w a) jest to całkiem zbyteczne
| 2n+3 | | n(2+3n) | |
| = |
| |
| n√4+9n | | n√4+9n | |
18 gru 17:53
Basia: w b) trzeba pomnozyć i podzielić przez √......+3n
18 gru 17:54