matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Kasia:
Rozwiąż układ równań
1
1
+
=4
x
y
1
1
+
=10
x
2
y
2
18 gru 17:28
faustyna:
to jest łatwę
pomyśl
18 gru 17:40
Basia:
(
1
x
+
1
y
)
2
= 16
1
1
1
+2
+
=16
x
2
xy
y
2
1
10+ 2
= 16
xy
1
2
=6
xy
1
=3
xy
3xy = 1
1
y =
3x
1
1
+
= 4
x
3x
3
1
+
= 4
3x
3x
4
=4
3x
4 = 4*3x 3x = 1 x =
1
3
1
3+
=4
y
1
=1
y
y = 1
18 gru 17:42
Kasia:
Dziękuję 🤗
18 gru 17:50
faustyna:
nie ma za co
18 gru 19:13
Eta:
x≠0 , y≠0 x+y=4xy x
2
+y
2
=10x
2
y
2
⇒ (x+y)
2
−2xy=10x
2
y
2
⇒ 16x
2
y
2
−10x
2
y
2
=2xy /: 6xy≠0
1
4
xy=
to x+y=
3
3
1
1
x=1 i y=
lub y=1 i x=
3
3
18 gru 19:35