Usuń niewymierność
Gosia: Proszę o pomoc w zadaniu:
1/ ( √2 − 1)2
18 gru 17:26
Kasia: Spróbuj użyć w mianowniku wzoru skróconego mnożenia i napisz co Ci wyszlo
18 gru 17:30
Gosia: OK, juz rozumiem. Wyszło zgodnie z odpowiedzią. Dziękuje
18 gru 19:48
Gosia: W ciągu geometrcznym a
3=
√2 oraz a
7= 4
√2. Wtedy a
6 wynosi?
Zapisałam, że:
a
7= a
3 x q
4
4
√2=
√2 x q
4
q4=4 więc
q=
√2 lub q=−
√2
a
3= a
1 x q
2
√2=a
1 x
√22
√2= a
1 x 2
a
1=
√2/2
a
6=a
1 x q
5
I tutaj po wykonaniu obliczeń,wynik nie zgadza mi sie z odpowiedzią.
Czy ktoś móglby wskazać mi błąd? Z góry dziękuje
18 gru 19:57
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 + 2√2 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| (√2 − 1)2 | | 2 − 2√2 + 1 | | 3 − 2√2 | | 3 + 2√2 | |
| | 3 + 2√2 | |
= |
| = 3 + 2√2 |
| | 9 − 4*2 | |
18 gru 21:01
Eta:
q=
√2 lub q= −
√2
| | 4√2 | | 4√2 | |
to a6= |
| = 4 lub a6= |
| = −4 |
| | √2 | | −√2 | |
18 gru 21:15