granica
5-latek: Oblicz granice takiego ciagu
| 1+2+3+....+n | |
bn= |
| |
| (n+1)+(n+2)+....+2n | |
O ile wien co w liczniku to nie bardzo wiem jak postac z mianownikiem
18 gru 15:54
Basia:
(n+1)+(n+2)+....+2n = (n+1)+(n+2)+....+(n+n) = n+n+...n+1+2+3+....n =
| n(n+1) | |
n*n + U{n(n+1){2} = U{n2}+ |
| |
| 2 | |
wystarczy?
18 gru 16:03
18 gru 16:04
5-latek: Dobry wieczor
Basiu 
Pamietam Ciebie z forum .
(n+1)+(n+2)+(n+3)+... +2n = (n+1)+(n+2)+(n+3)+....+(n+n) = n+n+n+n......+n +1+2+3+4+......n=
Teraz tak
| n(n+1) | |
1+2+3+........+n= |
| to juz kapuje |
| 2 | |
| 2n2 | |
Teraz wytlumacz mi czemu n*n i |
| |
| 2 | |
18 gru 16:17
Basia: cześć 5−latku

(n+1)+(n+2)+...+(n+n)
masz n nawiasów; pierwsze n powtarza się n razy czyli masz n*n=n
2
| 2n2 | |
wspólny mianownik = 2 czyli zapisuję n2= |
| |
| 2 | |
18 gru 16:24
5-latek: Tak sie domyslalem . dzieki bardzo
18 gru 16:25