równanie wymierne z parametrem
ja: Dla jakiej wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki?
18 gru 15:53
Janek191:
x ≠ 1
m x + 1 = ( x −1)*( − x − 2)
m x + 1 = − x
2 −x + 2
x
2 + ( m +1) x − 1 = 0
Δ = m
2 + 2m + 1 − 4*1*(−1) = m
2 + 2m + 5 > 0
Dokończ
18 gru 16:18
Basia:
Załozenie: x≠1
mx+1 + 2(x−1) = −x(x−1)
mx+1 + 2x −2 = −x2+x
x2+mx+x−1=0
x2+(m+1)x − 1 =0
Δ=(m+1)2−4*1*(−1) = (m+1)2+4
Δ jest dodatnia dla każdego m
ale trzeba jeszcze zadbać żeby żaden z pierwiastków nie był równy 1
x1+x2 = −m−1
x1*x2 = −1
gdyby x1=1 to x2 musiałby się równać −1 czyli
1−1 = −m−1
0 = −m−1
m = −1
odwrotnie tak samo
czyli dla m=−1 mamy tylko jeden pierwiastek
dla każdego m≠ −1 mamy dwa różne pierwiastki
18 gru 16:18