Granice ciagow
5-latek: Korzystajac z twerdzenia o 3 ciagach oblicz granice ciagu
18 gru 15:35
5-latek: n!*n!= 1*2)3*......n *1*2*3*,,,,,,*n
A jak rozpisac (2n)! zapomnaialem
18 gru 16:41
Basia: 1*2*....*n*(n+1)(n+2)*....*(2n−1)(2n)
ale ograniczenia z dołu jakoś nie umiem znaleźć
18 gru 16:56
Basia: innego niż 0 oczywiście, a z góry wychodzi mi 1 czyli nic to nie daje
18 gru 16:58
5-latek: | | n! | |
Przy ciagu b−n= |
| ograniczyli go z dolu przez 0 |
| | nn | |
18 gru 16:59
5-latek: Basiu
Odpowiedz to 0
18 gru 17:01
Basia: a jak ograniczyli z góry?
| | n! | |
ewentualnie jak już masz, że bn = |
| →0 to |
| | nn | |
| | 1*2*....*n | | n! | |
po skróceniu mamy an= |
| = |
| |
| | (n+1)(n+2)*....*2n | | (n+1)(n+2)*....*2n | |
(n+1)(n+2)*....(n+n) > n*n*n*....*n = n
n
czyli
i koniec
18 gru 17:26
5-latek: | | 1 | |
Ograniczyli go z gory przez |
| |
| | n | |
18 gru 17:54