macierze
wojtek: Witam!Mam takie zadanie znaleźć trójmian kwadratowy,który przechodzi przez punkty (−1,2) (0,−1)
(2,4).
jak sie do takiego zadania zabrac/
18 gru 12:46
jc: Np. tak. Szukaj wielomianu w postaci a + bx + cx(x+1). Podstawiaj kolejno: 0, −1, 2.
18 gru 12:51
wojtek: wyszlo
a−b+c = 2
c = −1
4a + 2b + c = 4
i po obliczezniach
a= 11/6
b=7/6
c= −1
sprawdziłbyś?
18 gru 13:01
wojtek: mam pytanie czy moge zrobić to metodą cramera jeśli W=/= 0
ale w drugiej linii a=0 i b=0?
czy moge to zrobić tak
|1 −1 1|
|0 0 1|
|4 2 1|
18 gru 13:33
jc: Myślę, że dobrze. Ja liczyłem inaczej (u mnie a,b,c oznaczały co innego).
a=−1
a−b=2
a+2b+6c=4
a=−1
b=−3
−1−6+6c=4, c=11/6
18 gru 13:36
Jerzy:
Skoro masz : c = −1 , to masz układ dwóch równań:
2 = a − b
4 = 4a + 2b − 1
18 gru 13:38
jc: Możesz zastosować wzory Cramera. To wyznacznik Vandermonda = −6.
18 gru 13:39