Losy - prawdopodobieństwo
yaok: Na loterii jest 10n losów, w tym n losów wygrywających, przy czym n≥2. Kupujemy dwa losy.
Wykaż, że prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego losu wygrywającego jest większe
od 0,1 i mniejsze od 0,2
18 gru 12:23
kochanus_niepospolitus:
| | 9n | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = 0.1 |
| | 10n | |
18 gru 13:40
kochanus_niepospolitus:
tfu tfu:
| | 9n | | 9n−1 | | 9n | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| * |
| ≥ 1 − |
| = 0.1 |
| | 10n | | 10n−1 | | 10n | |
i masz oszacowanie z dołu ... jeszcze oszacuj z góry
18 gru 13:42
kochanus_niepospolitus:
| | 9n | | 9n−1 | | 9n | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| * |
| ≤ 1 − ( |
| )2 = 1 − 0.81 = 0.19 |
| | 10n | | 10n−1 | | 10n | |
I masz oszacowanie z góry
18 gru 13:47