Uklady rownan // 3 rzedy // 4 niewiadome
Fynn: STUDIA
Dzień dobry − chciałbym się zapytać która metoda moge wykonywac uklady rownan liniowych gdzie
mam 3 rzedy oraz 4 niewiadome?
Np:
4x − 6y +2z +3t = 2
2x −3y +5z +75t = 1
2x −3y −11z −15t = 1
Bardzo prosze, podajcie mi jakimi metodami moge to rozwiazac, mecze sie z tym od kilku godzin a
tylko takie przyklady mam do rozwiazania

/
18 gru 03:38
Fynn: Jak sa 4 rzedy i 4 niewiadome to zazwyczaj metoda Gaussa, przy 3 uzywam wyznacznikow a przy 2
podstawiam
18 gru 03:39
Basia: Metodą Gausa−Jordana (zerujesz pod przekątną lub nad).
Tutaj pod przekątną 4,−3,−11 lub nad przekątną −6,5,−15
Napiszę je sobie tak
2x − 3y−11z−15t = 1
2x − 3y+5z+75t = 1
4x − 6y+2z+3t = 2
w2−w1; w3−2w1
2x − 3y − 11z − 15t = 1
16z+90t = 2
24z+33t = 0
i teraz już możesz tradycyjnie
8z+45t=1
8z+11t=0
−−−−−−−−−−−−−
34t=1
dalej nie liczę bo paskudne rachunki, ale taka jest idea
lepiej będzie widać na innym przykładzie
18 gru 04:07
Basia:
x+y+z+t = 4
2x+y+z+t = 5
3x+2y+z+t=7
1 1 1 1 || 4
2 1 1 1 || 5
3 2 1 1 || 7
w2−2w1; w3−3w1
1 1 1 1 || 4
0−1−1−1 ||−3
0−1−2−2 ||−5
w3−w2
1 1 1 1 || 4
0−1−1−1|| −3
0 0 −1−1 ||−2
t dowolne
−z−t = −2
z+t = 2
z = −t+2
−y−z−t = −3
y+z+t=3
y=3−z−t
y=3+t−2−t = 1
x+y+z+t = 4
x = 4−1+t−2−t = 1
18 gru 04:17
Fynn: Ok − dzieki wielkie za pomoc.
Mialbym jeszcze 2 pytanka − dlaczego z rownania 2x − 3y+5z+75t = 1 wychodzi 16z+90t = 2,
zamiast 2 nie powinno byc 0 ? Czy ja cos przeoczylem?
Oraz co do tej metody, zawsze jak nie ma rownania 2x2 albo 3x3 tylko 3x4 albo cos podobnego jak
to ma miejsce tutaj, wykorzystujemy metode gaussa schodkowa i gdy zostanie nam 2x2 to liczymy
podstawiajac
18 gru 05:14
Fynn: Jeszcze zapomniałem sie zapytać − co oznacza w 2 Twoim poscie " t dowolne " z
1 1 1 1 || 4
0−1−1−1|| −3
0 0 −1−1 ||−2
t dowolne
−z−t = −2
z+t = 2
z = −t+2
oraz tak na chlopski rozum − jezeli widze cos takiego 0 0 −1−1 ||−2 chodzi dokladnie o cyfre
trzecia i czwarta − w takiej sytuacji zawsze licze 2 litere od konca? bo rozumie ze gdyby to
byla macierz 4x4 to ost cyfra oznaczala by ost litere, z 2 ost cyfr liczylbym przedost.
litere, z 3 cyfr liczylbym druga litere a z wszystkich 4 pierwsza litere − dobrze mysle ?
Przepraszam za chaotycznosc wypowiedzi ale juz prawie rano
18 gru 05:27
wmboczek: Nie drugą tylko taką z którą podwyznaczniki z dowolną inną się nie zerują
Najczęściej drugą
18 gru 06:59