Znaleźć zbiór wartości funkcji
Bok: Jak znaleźć zbiór wartości funkcji (x2+x+1)/x2−x+1)
Policzyłem granice i wychodzi 1. Co dalej?
17 gru 22:48
Bok: Wpadłem teraz na pomysł żeby policzyć ekstrema i pochodna. Czy to dobry pomysł?
17 gru 22:51
PW: Ani ekstrema lokalne, ani pochodna (?!), ani granice nie dadzą odpowiedzi na pytanie o zbiór
wartości. Trzeba po prostu odpowiedzieć na pytanie, dla jakich w∊R równanie
f(x) = w
ma rozwiązanie.
17 gru 23:05
Basia: Dobry, bo funkcja jest ciągła.
Można też sprawdzić dla jakich a równanie
ma rozwiązanie.
17 gru 23:05
Mila:
II sposób
D=R
x
2+x+1=wx
2−wx+w
x
2−wx
2+x+wx+1−w=0
x
2*(1−w)+x*(1+w)+1−w=0
Sprawdzamy dla jakich w równanie ma rozwiązanie;
1) 1−w=0⇔w=1
0*x
2+x+1−1=0⇔x=0
2)
Δ≥0
Δ=(1+w)
2−4*(1−w)*(1−w)=1+2w+w
2−4(1−2w+w
2)=−3w
2+10w−3
−3w
2+10w−3≥0⇔
17 gru 23:06
Basia: PW tutaj akurat dadzą, bo limx→±∞ f(x) = 1 i funkcja jest ciągła.
17 gru 23:07
PW: Granica funkcji w nieskończoności czy ciągłość nijak się mają do zbioru wartości.
17 gru 23:27
Basia: Mają. Jeżeli funkcja jest ciągła to przyjmuje wszystkie wartości pośrednie między wartością
największą i najmniejszą. Jeżeli dodatkowo w nieskończoności nigdzie nie "ucieka" to minimum
jest wartością najmniejszą, a maksimum największą. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy w
jakimś punkcie funkcja nie jest określona i/lub któraś z granic jest niewłaściwa, albo wtedy
gdy minimum/maksimum nie jest wartością najmniejszą/największą.
Teoretycznie należałoby to udowodnić.
17 gru 23:36
jc:
0 ≤ 2 (x−1)
2 = 3(x
2+x+1)−(x
2−x+1)
0 ≤ 2 (x+1)
2 = 3(x
2−x+1)−(x
2+x+1)
x=−1 daje równośc po lewej stronie, a x=1 równośc po prawej,
Z ciągłości wynika, że szukanym obrazem jest odcinek [1/3, 3].
17 gru 23:36
jc: A jaki będzie zbiór wartości funkcji
| | x4+x3+x2+x+1 | |
x → |
| ? |
| | x4−x3+x2−x+1 | |
17 gru 23:44
jc: Mała pomyłka. Powinno być tak:
0 ≤ 2 (x−1)2 = 3(x2−x+1)−(x2+x+1)
0 ≤ 2 (x+1)2 = 3(x2+x+1)−(x2−x+1)
17 gru 23:55
Bok: Nie wiedziałem ze istnieje tyle różnych
Sposobów zbadania zbioru wartości.
Wyszło mi ze największa wartość to 3 a najmniejsza to
To 1/3.
17 gru 23:56