Kombinatoryka
MatMal: ile jest wszystckich liczb n cyfrowych i cyfrach ze zbioru <1,9> których iloczyn jest liczbą
podzielną przez 10 ?
17 gru 22:30
Basia: iloczyn czego? tych cyfr, które tworzą liczbę?
17 gru 23:10
Eta:
MatMal już dawno śpi
Jutro z rana zajrzy czy zadanie rozwiązano
17 gru 23:12
maria3: Czy cyfry mogą się powtarzać?
17 gru 23:14
Basia: aby iloczyn był podzielny przez 10 przynajmniej jedna cyfra musi = 2 i przynajmniej jedna musi
=5
| | | |
no to wybieramy sobie dwa miejsca z n na | sposobów |
| | |
ponieważ może być 2,5 lub 5,2 mnożymy powyższe przez 2
na pozostałych n−2 miejscach stawiamy co chcemy i mamy 9
n−2 sposobów
| | | | n! | |
ostatecznie 2* | *9n−2 = 2* |
| *9n−2 = n(n−1)*9n−2 |
| | | 2!(n−2)! | |
17 gru 23:20
Pytający:
Basiu:
Po pierwsze: owszem − jedna cyfra musi być piątką, ale druga wcale nie musi być dwójką. Druga
musi być parzysta.
Po drugie: nawet przy założeniu, że jedna cyfra musi być dwójką, Twój wzór działa tylko dla
n≤2. Dla większych n niektóre liczby liczysz wielokrotnie.
Liczb n cyfrowych, o cyfrach ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}, których iloczyn cyfr jest podzielny
przez 10 mamy (z metody włączeń i wyłączeń):
|liczby n cyfrowe o cyfrach ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}|−
−|liczby n cyfrowe o cyfrach ze zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9}|−
−|liczby n cyfrowe o cyfrach ze zbioru {1,3,5,7,9}|+
+|liczby n cyfrowe o cyfrach ze zbioru {1,3,7,9}|=
=9n−(8n+5n)+4n .
18 gru 17:35