Wielomiany mają wpólny pierwiastek, wyznacz m
Jakub: Dobry wieczór, mam problem z zadaniem z wielomianów, mianowicie:
Wielomiany W1(x) = x5– x3+ x2−mx + 2
i W2(x) = x3+ (1−m)x2+ 2x−1
mają wspólny pierwiastek wymierny, wyznaczyć m.
Jak się do niego zabrać i rozwiązać?
Z góry dziękuję za pomoc.
17 gru 22:07
Basia:
ten wspólny pierwiastek musi być dzielnikiem liczb 2 i 1
to może być tylko 1 lub −1
dla x0=1 masz
15−13+12−m+2=0
1−1+1−m+2=0
3−m=0
m=3
i
13+(1−m)12 + 2*1 −1 =0
1 + 1−m +2 −1 =0
3−m = 0
m =3
czyli dla m=3 wielomiany bedą miały wspólny pierwiastek x0=1
sprawdź czy tym wspólnym pierwiastkiem może także być −1 bo mogą być dwa rozwiązania
17 gru 22:18
Mila:
Podpowiedź.
Wspólny pierwiastek wymierny może być równy 1 lub −1.
17 gru 22:18
Jakub: Dzięki

Nie wpadłem na do zupełnie.
17 gru 23:53