Parzystość/nieparzystość funkcji trygonometrycznych.
tyokke: Mógłby ktoś pokrótce wyjaśnić jak sprawdzić czy funkcja jest parzysta/nieparzysta, ze względu
na sinus/cosinus?
np. takie najprostsze funkcje.
f(x)=sin2(x)/cos(x)
f(x)=sin3(x) + cos6(x)
f(x)= sin2(x) + cos2(x)
17 gru 21:17
Basia: Wprost z definicji
| | sin2(−x) | | (−sinx)2 | | sin2x | |
f(−x) = |
| = |
| = |
| = f(x) |
| | cos(−x) | | cosx | | cosx | |
parzysta
f(−x) = sin
3(−x)+cos
6(−x) = (−sinx)
3+(cosx)
6 = −sin
3x+cos
6x
ani parzysta, ani nieparzysta
trzecia na pewno parzysta
17 gru 21:21
tyokke: to jest w ogóle taka możliwość, że funkcja jest nieparzysta ze względu na cosinus?
17 gru 21:41
iteRacj@:
nie rozumiem do końca co znaczy "ze względu na cosinus"
jeśli chodzi o to żeby funkcja cosinus x występowała we wzorze funkcji,
to jako entuzjastka funkcji signum proponuję
f(x) = sgn(x)*cos(x)
jest to funkcja jest nieparzysta
17 gru 21:53
17 gru 21:56
iteRacj@:
"całkując funkcje wymierne funkcji trygonometrycznych"
no to mój przykład odpada
17 gru 22:01
tyokke: No ale dalej, pytanie co to dokładnie znaczy, skoro cos(−x)=cos(x) zawsze
17 gru 22:10
tyokke: Chyba, że po prostu R(−sinx)=−R(sinx), tak jak jest tam napisane, czyli wtedy gdy cosinus ma
potęgę nieparzystą
17 gru 22:13
Janek191:

f(x) = sin
2 x + cos
2 x
więc
f (−x) = ( sin (−x))
2 + (cos (−x))
2 = ( − sin x)
2 + (cos x)
2 = sin
2 x + cos
2 x = f(x)
f − parzysta
lub
f(x) = sin
2 x + cos
2 x = 1 dla x ∊ ℛ
więc również
f(−x) = 1
f(−x) = f(x)
18 gru 10:31