oblicz granicę
turk: lim (x2−1)/(x−2)
x→2
Przez coś trzeba chyba domnozyc ma ktoś jakiś pomysł?
17 gru 20:49
Mateusz: policz granice lewo i prawostronna
17 gru 20:52
Basia:
nie istnieje
lim
x→2(x
2−1)=3
natomiast
| | 1 | | 1 | |
limx→2− |
| = −∞ a limx→2+ |
| = +∞ |
| | x−2 | | 2−x | |
stąd:
| | x2−1 | |
limx→2− |
| = 3*(−∞) = −∞ |
| | x−2 | |
| | x2−11 | |
a limx→2+ |
| = 3*(+∞) = +∞ |
| | 2−x | |
albo tak
| x2−1 | | x2−4+3 | | x2−4 | | 3 | | (x−2)(x+2) | | 3 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
dalej tak samo
17 gru 20:56
turk: plus i minus nieskończoność
17 gru 20:57
turk: granica ma wyjść 4
17 gru 21:03
Basia: niemożliwe, jeżeli to zadanie z Krysickiego to tam właśnie jest błąd w odpowiedziach
17 gru 21:06
17 gru 21:08
turk: tak to ten zbiór

czyli granicy nie ma?
17 gru 21:20
Basia: tak, nie istnieje
17 gru 21:31