Wykaż, że ...
Lila: Wykaż, że istnieje jedna liczba naturalna spełniająca równanie
| | 1 | | x2 | | 1 | | x3 | | 1 | |
x− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +.... =1 |
| | 2x | | 2 | | 4x | | 4 | | 8x | |
17 gru 19:33
Basia: | | x2 | | x3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= (x+ |
| + |
| +.....)−( |
| + |
| + |
| +.....) |
| | 2 | | 4 | | 2x | | 4x | | 8x | |
| | x | |
w pierwszym nawiasie mamy ciąg geometryczny, w którym a1=x q= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
w drugim również ciąg geometryczny, w którym b1= |
| q= |
| |
| | 2x | | 2 | |
| | 1 | |
drugi ciąg na pewno jest zbieżny bo |q|= |
| <1 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sb = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 1−q | | 1−12 | | 12 | |
zatem ciąg pierwszy też musi być zbieżny i jego suma musi być równa 3
ciąg a
n jest zbieżny gdy |
x2|<1
stąd:
|x|<2 czyli x∊(−2,2)
| | 1 | | 1 | | 2 | |
Sa = |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 1−x2 | | 2−x2 | | 2−x | |
2 = 3(2−x)
2 = 6 − 3x
3x = 4
x=
43
17 gru 19:52
PW: To właściwie "zgadywanka". Co jest po lewej stronie dla x=1?
17 gru 19:52
Basia: Dlaczego zgadywanka?
17 gru 19:53
Lila: Dzięki Basiu
17 gru 20:07
PW: Lila, za co dziękujesz? Basia nie wykazała ani że jest to liczba naturalna, ani że jest to
jedyna liczba spełniająca równanie.
17 gru 20:13
iteRacj@:
@
Basiu w sumach wyrazów obu ciągów brakuje a
1, b
1
przecież suma wszystkich wyrazów ciągu zależy od tego, jak "startujemy" czyli od pierwszego
wyrazu
a
1 = x, przy założeniu |q|<1
| | 1 | |
a1 = |
| , przy założeniu |q|<1 |
| | 2x | |
stąd
| | 2x | | 1 | |
Sa + Sb = |
| + |
| = 1 |
| | 2−x | | x | |
17 gru 20:27
Basia: Oczywiście, nie wiem gdzie mi zginęlo. Wynik rzecz jasna będzie inny.
17 gru 20:31
iteRacj@:
rozwiązaniem tego równania są liczby 1,2
(x−1)(x−2) =0
2 nie należy do (−2,2)
jedynym rozwiązaniem naturalnym jest 1
17 gru 20:37
iteRacj@:
i już wiadomo skąd pytanie
PW z 19:52 o x=1
17 gru 20:42
Adamm: szereg może być zbieżny dla więcej x niż dla których zbieżne są te szeregi
miejmy to na uwadze
17 gru 21:07
iteRacj@:
a ten jest zbieżny dla innej liczby naturalnej niż 1?
17 gru 21:15
Adamm: nie wiem
może
po prostu nie można mówić że to jedyne rozwiązanie, bo niekoniecznie tak jest
17 gru 21:16
PW: Ciąg sum częściowych S
k dla x=n, n∊N i n > 2 ma wyrazy większe od 2:
| | 1 | | n2 | |
S3 = n− |
| + |
| > 2 (oczywiste, jest jeden ujemny ułamek o wartości bezwzględnej |
| | 2n | | 2 | |
mniejszej niż 1)
| | 1 | | n2 | | 1 | |
S4 = n− |
| + |
| − |
| > 2 (oczywiste, są dwa ujemne ułamki o wartościach |
| | 2n | | 2 | | 4n | |
bezwzględnych mniejszych niż 1)
itd. (nie chce mi się zapisywać tego bardzo formalnie).
Nie zastanawiając się więc, czy granica S
k dla k→
∞ (suma szeregu po lewej stronie) istnieje,
mamy pewność, że nie może ona być równa 1.
17 gru 22:34