matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną z funkcji złożonej
Solitude1:
Czy wytłumaczy mi ktoś jak policzyć pochodną z: y=
5
√
x
2
1
Próbowałem zastosować wzór:
n
√
x
= −
jednak przez ten kwadrat x gubię się
n
n
√
x
n−1
co dalej
17 gru 18:34
wmboczek:
zapisz z potęgą y=x
2/5
i wzór
17 gru 18:46
Solitude1:
y=
5
√
x
2
y= x
2
5
2
y=
x
2
5
−1
5
... Dobrze rozpisuję?
17 gru 18:56
Jerzy:
Dobrze.
17 gru 19:19