Geometria
Lennox: W trójkącie ABC w którym AC=b, BC=a i ∡ACB=α z wierzchołka C poprowadzono dwusieczną kąta,
| | 2ab*cosα | |
która przecięła bok AB w punkcie D. Udowodnij, że CD= |
| |
| | a+b | |
17 gru 18:27
Lennox: Mógłby mi ktoś pomóc?
17 gru 19:03
Eta:
| | 2abcosα | |
Jeżeli w treści jest|∡ACB|=2α to |CD|= |
| |
| | a+b | |
| | 2ab*cos(α/2) | |
Jeżeli w treści jest |∡ACB|=α to |CD|= |
| |
| | a+b | |
Popraw dane w treści zadania
17 gru 19:10
Mila:
| 1 | | 1 | | α | | 1 | | α | |
| *a*b*sinα= |
| *b*d*sin |
| + |
| *a*d*sin |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
2sin |
| *cos |
| *a*b=d*sin |
| *(a+b) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=============
17 gru 19:15
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !
17 gru 19:15
Lennox: Niestety nie mam możliwości poprawienia zadania, gdyż w takiej formie otrzymałem od nauczyciela
17 gru 19:19
Eta:
To taka równość nie zachodzi!
Powiedz to swojemu Panu
17 gru 19:20
Lennox: Dzięki za rozwianie wątpliwości, już wiem dlaczego nic mi nie wychodziło
17 gru 19:22
Eta:
To co podała
Mila niestety.... ale nie spełnia treści tego zadania
17 gru 19:23
Martyna: A czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co tu zaszło pomiędzy 3 i 4 pod tym rysunkiem trójkąta
14 sty 19:43
ABC: a co miało zajść ? Eta warczała , normalna sprawa
14 sty 20:25
Martyna: Ale z jakiego wzoru to jest dlaczego z sinusa zrobiło się 2sina/2*cosa/2
14 sty 20:38
chichi:
| | 1 | | 1 | | α | | 1 | | α | |
PABC = |
| ab⋅sin(α), PACD = |
| bd⋅sin( |
| ), PDCB = |
| ad⋅sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
no ale sum pól trójkątow ACD i CDB jest równa polu trójkąta ABC, zatem zachodzi równość:
| 1 | | 1 | | α | | 1 | | α | |
| ab⋅sin(α) = |
| bd⋅sin( |
| ) + |
| ad⋅sin( |
| ) / ⋅ 2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
ab⋅sin(α) = bd⋅sin( |
| ) + ad⋅sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
ze wzoru na sinus podwojonego kąta mamy: sin(α) = 2sin( |
| )cos( |
| ), |
| | 2 | | 2 | |
| | α | |
więc wstaw to z lewej strony, podziel stronami przez sin( |
| ), przekształć i masz  |
| | 2 | |
14 sty 20:51
Martyna: Dziękuję chichli
14 sty 21:20