| 6a2 | ||
się pod kątem prostym. Wykaż, że pole trójkąta KLM jest równe P = | ||
| 5 |
1/ środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
2/ trzy środkowe dzielą każdy trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
i jedziemy
| a2 | ||
4x2+x2=a2 ⇒ a2=5x2⇒ x2= | ||
| 5 |
| 1 | 6a2 | |||
P(ABC)= 6*p(AMF) ⇒P(ABC)= 6* | *2x*x = | |||
| 2 | 5 |
1) W ΔKSB:
a2=x2+(2x)2⇔ a2=5x2
2) WΔKLS:
m2=(2x)2+(2x)2⇔m2=8x2
| a2 | ||
m2=8* | ⇔ | |
| 5 |
| 2√2*a | ||
m= | ||
| √5 |
| m | √2*a | |||
(2a)2=( | )2+h2 ⇔4a2=( | )2+h2 | ||
| 2 | √5 |
| 2a2 | 18 | |||
4a2= | +h2 ⇔h2=a2* | |||
| 5 | 5 |
| 3√2 | ||
h=a* | ||
| √5 |
| 1 | ||
PΔKLM= | *m*h | |
| 2 |
| 1 | 2√2*a | 3√2 | 6a2 | |||||
PΔKLM= | * | *a* | = | |||||
| 2 | √5 | √5 | 5 |
| 6a2 | ||
PΔKLM= | ||
| 5 |