Własności funkcji wykładniczej, rozwiąż równanie.
Paweł: a) 2sinx = 1
b) 2|cosx| = 1
17 gru 17:14
xyz:
rozwiaze b) bo trudniejsze −> a) sam zrobisz
b)
Korzystamy z wlasnosci ze 2
0 = 1
2
|cosx| = 1
2
|cosx| = 2
0
|cosx| = 0
cosx = 0
17 gru 17:20
Paweł: Doszedłem do tego, że w a) będzie sinx=0
Ale jak dalej? Trzeba to pamiętać jaką wartość ma sinx=0?
17 gru 17:22
xyz: patrzysz na wykres sinusa
i widzisz ze sinx = 0
gdy x = pi, x=2pi, x=3pi itd
stad wybieramy sobie np. x = pi i dodajemy k*pi −> x = π + kπ
gdzie k ∊ C (całkowitych)
17 gru 17:24
Paweł: Okej, dzięki.
17 gru 17:27